Evlilik Başvurusu Ve Evlenme Töreni
Evlenmek isteyen çiftler, öncelikle içlerinden birinin oturduğu yer evlendirme memurluğuna başvuruda bulunmalıdır
Türk Medeni Kanunu’nun 134 ve devamı maddelerinde evlenme başvurusu ve evlilik törenine ilişkin hususlar detaylı olarak düzenlenmiştir. Geçerli bir evliliğin yapılabilmesi için tarafların kanunda öngörülen vasıflara sahip olması ve gereklilikleri yerine getirmesi icap eder.
I. Evlilik Başvurusu
Evlenmek isteyen çiftler, öncelikle içlerinden birinin oturduğu yer evlendirme memurluğuna başvuruda bulunmalıdır. Evlendirme memurluğu günümüzde belediyeler bünyesinde yer alan bir birimdir. MK m.134/2’ye göre evlendirme memuru belediye bulunan yerlerde belediye başkanı yahut onun görevlendirdiği memur, köylerde ise muhtardır.
A. Evlilik Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
MK m. 136’ya göre evlenecek çiftlerin her biri, resmi nikâh başvurusu yaparken aşağıdaki belgeleri evlendirme memurluğuna sunmak zorundadır:
- Nüfus cüzdanı,
- Nüfus kayıt örneği,
- Evlenmeye engel sağlık sorunu olmadığını gösterir sağlık raporu,
- Önceki evlilik sona ermişse bunu gösterir belge,
- Küçüklük veya kısıtlılık halinde asal temsilcinin imzası onaylanmış yazılı izin belgesi.
- Evlenme başvurusu, evlenecek çiftler tarafından yazılı ya da sözlü şekilde yapılabilir.
B. Evlilik Başvurusunun Reddi
Yapılan başvuru üzerine, evlendirme memuru tarafından nikâh başvurusu evrakları incelenir. Memur, başvuruda bir eksiklik görürse kendisi tamamlar veya çiftlere tamamlatır. Evlilik başvurusu için gerekenler yerine getirilmemişse, başvuru usulüne uygun yapılmamışsa, taraflar evlenme ehliyetine sahip değilse veya evlenmelerinin önünde yasal bir engel bulunuyorsa, başvuru reddedilir. Başvurunun reddolunduğu evleneceklere hemen yazılı olarak bildirilir.
C. Evlilik Başvurusunun Reddine İtiraz
Medeni Kanunun 138’inci maddesine göre; evlilik başvurusu reddedilen çiftlerden her biri, başvurunun reddi kararına karşı mahkemeye başvurabilir. Mahkeme yapılan itirazı evrak üzerinden karara bağlar. Evlilik başvurusu, mutlak butlan sebeplerinden biriyle reddedilmişse, buna karşı açılacak davalar basit yargılama usulüyle görülür.
II. Evlenme Töreni
Evlendirme memuru evlenme koşullarının varlığını tespit ederse veya evlenmenin reddi kararı mahkemece kaldırılırsa taraflar evlenme izni elde etmiş olur. Çiftlere, evlilik töreni için gün ve saat bildirilir yahut da isterlerse evlenme izin belgesi verilir.
Evlenme izni belgesi, verildiği tarihten itibaren 6 ay içinde çiftlerin herhangi bir evlendirme memuru önünde evlenebilmesine imkân tanır.
A. Evlenme Töreninin Yapılamayacağı Haller
Evlenme izni belgesinin verildiği tarihten itibaren 6 ay geçerse veya çiftlerin evlenme koşullarını taşımadığı ortaya çıkarsa, nikâh memuru evlilik törenini yapamaz.
B. Nikâh Merasimi (Evlenme Töreni)
Medeni Kanun’un 141’inci maddesine göre evlilik töreni, evlendirme dairesinde evlendirme memuru ve ayırt etme gücüne sahip iki şahidin önünde açık olarak yapılır. Ancak çiftlerin istemi üzerine evlendirme dairesi dışında başka bir yerde de evlilik töreni yapılabilir.
Evlenme töreni esnasında, evlendirme memuru çiftlerin her birine diğeriyle evlenmek isteyip istemediğini sorar. Her iki tarafın da olumlu şekilde sözlü cevap vermesi halinde, evlenme gerçekleşmiş olur. Memur da evliliğin her iki tarafın rızasına ve kanuna uygun şekilde gerçekleşmiş bulunduğunu ilan eder.
C. Aile Cüzdanının Verilmesi Ve Dini Tören
Kanundaki düzenlemeye göre, aile cüzdanı olmadan dini nikâh töreni yapılamaz.